C R O W D F U N D I N G ‘M A A K S T A L’

Via crowdfunding hoopt Bij Tjoonk vakexperts in te kunnen huren voor realisatie nieuwe ‘maakstal’

Leer-werkbedrijf Bij Tjoonk gaat eigenhandig verbouwen: ‘Maar daar hebben we wel hulp bij nodig’

De ligboxenstal omtoveren tot een creatieve ‘maakstal’ met winkel. Het zijn de grootse plannen die leer- en werkbedrijf Bij Tjoonk uit Deventer heeft. De werknemers van de boerderij op landgoed De Bannink staan te popelen om de verbouwing zelf uit te voeren, maar kunnen dat niet zonder de hulp en begeleiding van vakmensen. Daarom heeft de stichting Vrienden van Bij Tjoonk een crowdfundingactie opgezet. Op geef.nl/nl/actie/bijtjoonk kun je je bijdrage doneren.

“Alles wat we zelf kunnen doen, willen we ook zelf aanpakken”, vertelt Jeroen Spikker, samen met zijn vrouw Marleen eigenaar van leer- en werkbedrijf Bij Tjoonk. Op hun kleinschalige boerderij op landgoed De Bannink – tussen Deventer en Bathmen – bieden ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om te werken en te leren. “Bij de bouw van de nieuwe potstal in 2020 hebben onze deelnemers ook het grootste deel zelf gedaan. Met een beetje hulp en de juiste begeleiding kunnen ze heel veel.”

Spikker is daarom op zoek naar professionals die hij kan inhuren. “Vakexperts die onze deelnemers kunnen ondersteunen en zelf ook aan het werk gaan. We zoeken bijvoorbeeld een timmerman, metselaar, installateur, tegelzetter en elektricien. Het snelle werk doet een bouwbedrijf voor ons, zoals de vloer, het plaatsen van de wanden en de isolatie. De rest doen we zelf, maar daar hebben we wel hulp bij nodig. Dat kost uiteraard geld. We hopen via crowdfunding de begeleiding te kunnen financieren. Iedereen die ons wil helpen, kan via geef.nl/nl/actie/bijtjoonk een bijdrage doneren.”

Maakstal met atelier en winkel

Hoe het er straks uit komt te zien, heeft Spikker al helder voor ogen. “Eén deel van de oude ligboxenstal blijft vrijwel hetzelfde, daar stallen we onze tractoren en werktuigen. De andere kant gaat volledig op de schop. We maken daar een ‘maakstal’ van, waar onze deelnemers activiteiten gericht op techniek kunnen uitvoeren. Er komt een ruimte voor het grove werk, zoals zagen en boren, en een atelier voor het preciezere werk. Ook gaan we een winkeltje maken waarin we onze eigen artikelen te koop aanbieden.”

Kijken naar wat wél kan

De voorbereidende werkzaamheden zijn al in volle gang. Max Dijkstra (20), sinds enkele maanden werkzaam op de boerderij, heeft sloopwerk verricht. “Ik heb stenen zitten bikken en blokken gemetseld. Nu zijn we aan het boren om de buis voor het riool aan te leggen. Ik werkte altijd in de horeca, maar ik ontdek nu dat ik dit heel leuk vind. Het is hier een stuk relaxter. Er wordt geen druk op me gelegd en daardoor presteer ik beter.”

Hugo Faber (24), deelnemer van het eerste uur van Bij Tjoonk, was ook al betrokken bij de bouw van de poststal in 2020. “Die heb ik gebouwd”, vertelt hij trots. “De planken aan de buitenkant heb ik gezaagd en geschuurd. Ik heb de klossen gemaakt en ook met verschillende machines gewerkt. Hier wordt echt gekeken naar wat je wel kan, niet naar wat je niet kan.” Door zijn kennis en ervaring is Fabers rol bij de nieuwe bouw uitgebreid. “Omdat ik inmiddels al mijn certificaten binnen heb, ben ik als voorman bij de werkoverleggen aanwezig. Dit keer wil ik weer nieuwe dingen oppakken. Ik wil mezelf blijven uitdagen.”

Doneren

De stichting Vrienden van Bij Tjoonk hoopt via crowdfunding voldoende geld binnen te halen om het sociale bouwproject van Bij Tjoonk te kunnen realiseren. Op geef.nl/nl/actie/bijtjoonk kan een financiële bijdrage achtergelaten worden. Het geld dat hiermee opgehaald wordt, wordt besteed aan het inhuren van vakkrachten die de deelnemers kunnen ondersteunen en begeleiden bij de bouw.

Share this Post